Att bo på lantgård är något som många gillar, och visst finns det lantgårdar även i Stockholmstrakten. De som driver gårdarna bor nära djur och natur, och genom den populära semesterformen ”bo på lantgård” låter de även turister bo på gården och njuta av lantlivet och ofta även delta i arbetet för den som vill.

Här är några exempel på gårdar i Stockholmsområdet som tar emot enligt konceptet ”bo på lantgård” och som kombinerar ett levande lantbruk med turism:

  • På Brunnsta gård i Bålsta finns alla möjligheter till ett aktivt liv på landet. Aktiviteter som anordnas är bland annat båtturer, fågelexkursioner, turridning, skogsvandringar, bad, fiske och hällristningsvandringar. Besökarna får bo i kulturhistoriskt intressanta hus.
  • Lundby gård i Märsta är omgiven av vacker natur där man kan får se älg, rådjur, vildsvin och lo. På gården finns kor och kalvar som håller landskapet öppet. De föds upp ekologiskt med bara gräs utan kraftfoder, och köttet säljs som ”gräskött”.
  • Stall Andviken i Norrtälje erbjuder ett mysigt boende i den gamla bagarstugan. Här kan man klappa hästar och får och gå stärkande skogspromenader. Det finns även en golfbana i närheten.
  • Övergrans Jordbruk vid Mälarens strand i Bålsta är ett lantboende med många aktiviteter som att rida på tur med islandshästar, bad och fiske. Speciellt för gården är ölbryggeriet. Besökarna får vara med och lära sig brygga öl och delta i ölgille.
  • Jädra gård ligger i Enköping med naturen tätt inpå knuten. Här finns hästar att rida på, och också höns och hundar. Besökarna får gärna hjälpa till med sysslorna på gården.